Älskvärda äpplen!

Med höstens intåg har den svenska äppelsäsongen sprakat i gång på allvar med massvis av sorter och smaker. Vi tittade in hos Everfresh egna äppelexpert och inköpsansvarig för svenska äpplen, Agne Åberg, för att ta pulsen på den svenska äppelsäsongen 2021:

– Säsongen har börjat bra! Som vanligt är det äpplenas fräschör och grundkvalitet vi tittar på när vi tar in dem. Alla äpplen måste hålla sig inom Everfresh kvalitetsnormer och kravspecifikationer.

– Sedan är så klart sorttypisk färg, konsistens och kanske framför allt smak jätteviktigt. Därför gillar jag att ha provsmakningar på aktuella sorter i säsong. Varje äpple som går ut härifrån ska bjuda på den härliga smakupplevelsen som sorten utlovat på förhand!

Just säsong och samarbete är återkommande ledord när det kommer till att köpa och sälja äpplen med god smak och hög kvalitet. Agne framhåller att det är viktigt att ha tät kontakt/ dialog med odlarna när de olika sorterna är färdiga att skördas:

– Frukten skall plockas sorteras och säljas i rätt tid, så att den varken är skördad för tidigt utifrån sin mognadsprocess men heller inte är övermogen.

– Detta arbete är en stor anledning till att vi kan anpassa vårt utbud efter säsong och fortsätta hålla hög kvalitet.

Just nu finns flertalet goda sorter i säsong. Ett sådant äpple är Discovery – som Agne presenterar mer i klippet nedan! Vilken äppelsort är ditt favoritäpple?