Bär – en komplex färskvara

Juni månad innebär startskottet på den stora bärsäsongen. Jordgubbar, bär, hallon, blåbär och björnbär blir alla mycket efterfrågade produkter. Vi älskar att äta dem som snacks, till glass, i tårta och pajer, eller att ha i matlagningen. Samtidigt är bär en av de mest komplexa marknaderna av färskvaror som finns. Alex Neves, inköpsansvarig av importerade bär på Everfresh, berättar mer:

– Bär är väldigt känsliga. Plötsliga temperaturskiftningar och väderfenomen som till exempel dimma och regn, som innebär hög fuktighet, kan orsaka kvalitetsproblem och påverka hållbarheten negativt. Från en dag till en annan kan volymerna minska eller öka avsevärt. För att försöka förebygga överraskningar krävs tätt samarbete med våra leverantörer.

– Vi vill alltid jobba proaktivt, och jag kommunicerar dagligen med leverantörer från till exempel Portugal, Spanien och Marocko för att se status på deras odlingar, och hur stora volymer vi kan förvänta oss minst en vecka fram i tiden. Med dialog och kontinuerlig omvärldsanalys av marknaden i övrigt försöker vi sen alltid hitta den mest kostnadseffektiva lösningen, vilket bland annat inkluderar val av ursprung, leverantör, logistiklösningar och pris.

Precis som med alla färskvaror är hållbarhet en mycket viktig aspekt, men med bär ställs hållbarhetsaspekten nästan på sin spets. Utbud, efterfrågan, leveranstid och prissättning skiftar hela tiden beroende på yttre omständigheter, men på Everfresh jobbar man 24/7 för att hitta rätt lösning för sina kunder såväl som deras kunder.

– Även om jag i mitt jobb hela tiden försöker planera över tid görs det viktigaste jobbet dag för dag. Det är så det är i färskvarubranschen.

– Våra bär ska hålla minst två dagar när de väl anländer till butik. Därför är det viktigt att hela tiden se över utbudet för dagen, och att det matchar efterfrågan. Det är genom att ha allt detta i åtanke dagligen som du och jag kan äta goda, färska bär över hela sommaren, samtidigt som så lite som möjligt går till spillo under vägen från odling till köksbordet.

Läs mer om våra produkter och vårt hållbarhetsarbete här.