Den praktfulla pumpans årstid

Oktober är pumpornas högtid. Ni har säkert hört talas om både muscat- och butternutpumpa, och det finns så många fler goda pumpor att laga mat på, perfekt så här års! Men var och hur växer de?

Vi kommer fram till Svenssons på Bjäre. Det är 30 september och vinden blåser kallt på Bjärehalvöns höjder. Agneta Svensson möter oss ändå med ett stort leende och ännu större engagemang. Här driver hon och maken Leif Svensson odlingar av grönsaker, färskpotatis och bär året runt. Så här års är det fokus på kål och, så klart, pumpor. Massor av pumpor!

Vi visas in till lagret, där matpumpor med exotiska namn som Hokkaido, Delica, Spagetti och Crown Prince har skördats och delar plats. Halloweenpumporna har sitt alldeles egna utrymme. Här hittar vi så klart också dekorationspumpor i stora lass. Hos Svenssons på Bjäre återfinner vi hela kedjan. Odling, skörd, tvätt, tork och förpackning sköts här, innan varorna skickas vidare till bland andra vår lagerterminal på Långebergavägen.

Odlingsfälten känns oändliga, och de är fyllda med pumpor som klättrar fram längs marken tillsammans med sina rankor. Varje pumpa plockas för hand, så det är ett ganska tungt jobb, poängterar Agneta.

Pumporna sätts i juni och kan som tidigast börja skördas i slutet av augusti. Högtidsmånaden är så klart oktober, där säsongen kulminerar i Halloween och Alla helgons. Pumpasäsongen avrundas sen i mitten av november. Men är varje pumpasäsong sig lik? Inte.

Varje år får Leif och Agneta, utöver de klassiska sorterna, nya fröer från fröleverantören. Detta år heter två av nyheterna Orange Smoothie och Harvest Moon. Två förtrollande namn som gör den drömska idyllen av pumpaodlingar rättvisa.

Vi säger ett stort tack till Agneta och Leif för rundvisningen och pumpalektionerna!

Bild: Sydgrönt