Dole Nordic A/S och Banana Copenhagen i gott samarbete

Sedan 2 månader bidrar Dole Nordic A/S (tidigare TPN A/S) i Danmark till att minska matsvinnet på bananer, och man gör det på ett smaskigt sätt! Det är ungefär så länge som man sålt övermogna bananer till företaget Banana Copenhagen. Banana Copenhagen producerar produkter på bananer som annars hade gått till spillo. Bananbröd, banankaka och bananglass är bland produkterna i sortimentet.

Torben Olsen som är ansvarig för import och bananmogneridriften i Köge, Danmark, utvecklar:

– Det händer att vi får in lådor med bananer som blivit övermogna under resan hit. Det kan också bli så att bananerna blir övermogna när de väl är här, till exempel på grund av att efterfrågan var mindre än utbudet just den veckan.

– Det är inga stora volymer, men det vi inte kan sälja till dagligvaruhandeln eller sektorn för foodservice har vi på sistone sålt till Banana Copenhagen. Det är ett roligt initiativ som bidrar till att minska svinnet och som vi är glada att få vara en del av, säger Torben Olsen.

Banana Copenhagen har funnits ett par år nu. Grundaren, Christian Cordius (bilden), kom på idén bakom företaget när han studerade på Hawaii: – Dels åts det bananer i kopiösa mängder, både naturligt och förädlade produkter. Bananglass är jättepopulärt, framför allt bland studenter. Efterfrågan innebar också att det fanns bananer i ibland lite för stora lass, det slängdes en hel del.

Det var så idén med Banana Copenhagen såg dagens ljus. När Christian återvände till Köpenhamn började han åka runt till butiker och plocka upp bananer som ändå skulle slängas, för att sedan till exempel baka banankaka hemma i det egna köket och sälja på olika matmarknader.

Verksamheten fokuserar idag på B2B, där varje produkt produceras av tredje part. Ett bageri gör bröden och kakorna, en glassfabrik gör glasen, och så vidare. Samarbeten med food suppliers, supermarkets och retailers i Danmark har utökats och just nu ingår Banana Copenhagen i partnerskap med bland andra Coop i Danmark, som säljer Banana Copenhagens produkter till slutkund.

Visionen är dock att öppna ett par av de butiker som Christian var tvungen att stänga under pandemin, för att återigen även utveckla sin verksamhet B2C.

– Visionen är att öppna egna butiker igen, samt att utveckla fler produktionslinjer över tid, och börja ta hand om svinnet av till exempel ananas. Ananasglass smakar ju också gott, inte minst om det kommer från riktig ananas, avslutar Christian Cordius.