Inköpsansvarig Agne Åberg om det svenska äpplet

Äpplet. Kanske den mest kända frukten som finns? Religiöst mytologiserad. Populärkulturellt omtalad. Från Edens lustgård och Isaac Newtons upptäckt av gravitationen till berättelserna om Wilhelm Tell och Snövit. Äpplet har spelat en viktig roll genom årtusenden av historiska händelser och berättelser, uppdiktade eller ej. Så även på Everfresh, där äpplet återfinns i företagets logotype.

–  Jag minns när vi hjälpte butikerna på plats, för 25 år sedan, börjar Agne Åberg – Everfresh inköpsansvarig av svenska äpplen.

–  Vi var på plats i butikerna vid framför allt nyöppningar och gjorde bästa möjliga exponeringar. Det gällde ju att vi visste vad vi gjorde med produkterna och att ha rätt volym i butik när det var säsong på äpplena. För att kunna göra det var det så klart viktigt att ha god kontakt med äppelodlarna. Det är det i allra högsta grad fortfarande!

Everfresh position i äppleaffären har alltid varit att förse kunder med rätt information vid rätt tidpunkt genom den enklaste och snabbaste vägen. Det gäller att ta till vara på de fina produkterna som odlarna får fram. Agne har varit med på denna resa sen dag 1. Att kapa mellanhänder och ansvara för logistik och sourcing för snabbare och mer träffsäker leverans är också ett arbete som pågår dagligen.

–  Vår funktion blir att balansera skörd mot efterfrågan, volym mot hur mycket äpplen butikerna kan ta in. Därför har vi hela tiden ”örat mot rälsen” – som det heter – gällande de många säsongerna av de olika äpplesorterna, som rullar året runt, förklarar Agne.

Blir det större volymer av en särskild sort under en säsong försöker vi lägga större fokus på att få butiker att plocka in mer äpplen. En stor bakomliggande faktor är att vi har sett hur äpplen konsumeras och när det finns tillgängligt. Större volymer har ofta inneburit en högre konsumtion av äpplen av slutkund, det vill säga du och jag som går i dagligvaruhandeln och funderar på vad vi ska äta för mellanmål eller göra för dessert, till exempel!

De största leverantörerna av svenska äpplen är odlarföreningen Äppelriket och enskilda odlingar som finns mestadels Skåne, främst i Österlen. Var och en av leverantörerna har sina ”specialiteter”. Tillsammans med odlarna följer Agne produkten med tillgång och försäljning av svenska äpplen dagligen, och han har en rolig trendspaning att bjuda på:

Visst är det så att Ingrid-Marie, Aroma och Rubinola fortfarande är de äpplena som vi konsumerar mest här i Sverige, men intresset för olika sorter finns alltid. Vi har ju ganska mycket att välja på i Sverige. Just nu har vi till exempel äpplet Elise inne. Ett underbart sötsyrligt och saftigt äpple som skördas på hösten och placeras i stora ULO-lager för att få mogna fram tills tidig vår, då äpplet blivit ännu godare.

Vill du veta mer om svenska äpplen i säsong? Då tycker vi du ska slänga iväg ett mail till Agne, på agne.a@everfresh.se.