Internationella året för frukt och grönt och matsvinnsdagen (29/9)

Visste ni att FN utlyst 2021 till det Internationella året för frukt och grönsaker?

För oss är så klart varje år året för frukt och grönsaker, men vi vill passa på att lyfta detta initiativ kopplat till FN:s globala mål och agenda 2030 lite extra så här samma vecka som vi uppmärksammar både den internationella matsvinnsdagen (29/9) och den vegetariska världsdagen (1/10).

Kan det bli mycket att hålla koll på? Det hela är ganska enkelt. Att äta frukt och grönsaker är både gott och nyttigt. Det går dessutom att producera och distribuera i stora mängder till förhållandevis låga kostnader och klimatavtryck. Det finns också en nästan oändlig smakvariation på frukt och grönt. Vi vågar nästan lova att det finns något för alla, oavsett om det är citrusfrukter, bärfrukter, stenfrukter, rotfrukter eller något helt annat. Att äta frukt och grönsaker är alltså både 1) jättegott, 2) bra för dig, 3) och bra för Jorden.

Med detta i ryggen ser vi det som vår uppgift att göra ett så brett sortiment färska frukter och grönsaker tillgängligt till så många som det bara går, året runt, samtidigt som produktionen och distributionen har så låg påverkan på miljö och klimat som möjligt. Det enklaste och mest effektiva sättet är att minska svinnet – i varje led! Till exempel, om människor äter mer av det som produceras behöver vi inte producera lika mycket som vi gör. Win-win för mage och jord.

Men vi börjar från början, hos producenten. Inom TPN ingår både Steglinge Gård och Vidinge Grönt. Först och främst vill vi så klart att så mycket som möjligt av det som odlas blir till mat som vi kan äta. Skulle inte det vara möjligt används restprodukter som – i turordning – djurfoder, biogas eller förbättring av jorden som brukas. På så vis skapar vi ett cirkulärt, hållbart och naturligt produktionssystem.
__

Läs ännu mera om Internationella året för frukt och grönsaker hos FN.