Internationella matsvinnsdagen och Resterkocken

Idag är den av FN instiftade Internationella matsvinnsdagen. Det finns en rad olika initiativ, projekt och tillvägagångssätt med fokus på minskning av matsvinnet som vi inom TPN-familjen ansvarar för och skulle kunna prata om här. Men vet ni hur vi enklast minskar matsvinnet? Det är genom att äta maten vi köper. Därför väljer vi att i det här inlägget fokusera på vårt engagemang inom Resterkocken, en tävling som drar i gång på fredag!

Resterkocken är en tävling som pågår fr o m 1/10 till 1/12 och som riktar sig till barn, unga, lärare och pedagoger i grundskolan. Målet är att inspirera barnen till att minska matsvinnet och öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden samtidigt som elever och lärare kan äta en god måltid på rester som var på väg att slängas. Genom Resterkocken går det dessutom att ladda ned lektionsmaterial som på ett kul och engagerande sätt lär barn om matsvinn och hållbar matlagning. Material är framtaget för att användas från förskoleklass till åk 9. Förhoppningsvis sprider det sig sen även sig till hemmet.

TPN-initiativet Kostministeriet deltar genom jurymedlem Malin Broman, och har också varit delaktiga i att ta fram goda och enkla mellisrecept på matrester som ofta finns i kylskåpet under skolloven.

Kul, gott, inspirerande, enkelt – det är så vi minskar matsvinnet varje dag, tugga för tugga!

Läs mer om Resterkocken på deras hemsida.