Malin Broman om GfK 2021

Under hösten har initiativet Good Food Kids rullat på. Ett initiativ som vi uppmärksammat i våra kanaler och som ni kan läsa mer om i länken.

För TPN-initiativet Kostministeriets sida medverkar matinspiratören Malin Broman. I Good Food Kids har hon visat deltagande barn och ungdomar hur man kombinerar frukter och grönsaker för att få fram nya smaker i middagsrätter, juicer och smoothies. De långvariga effekterna ska till slut förhoppningsvis bli att fler barn och ungdomar, och kanske en och annan förälder, äter mer frukt och grönt!

– Kostministeriet vill ju på olika roliga och inspirerande sätt uppmärksamma och visa på hur du genom varierad kost snabbt, enkelt och gott får i dig minst 500 gram frukt och grönt om dagen.

– Good Food Kids handlar framför allt om att få barn och unga att tycka det är roligt att stå i köket och våga laga mat, vilket vi försöker göra genom att ge alla deltagare mer kunskap om hur de olika råvarorna kan tillagas. Att lära ut hur man kan laga mat så den blir så god att man vill äta den igen bidrar så klart också till att man tycker det blir roligare att laga maten, säger Malin.

Årets sista matlagningskurs i Good Food Kids hölls i helgen v.45, och Malin Broman ser fram emot många fler liknande initiativ under 2022.

– Det är jättebra att hälsofördelar och positiva klimataspekter kommer som ett resultat av att addera mer grönt till din kost. Här är barnen också otroligt pålästa och kunniga. Vår roll är att lära barnen om hur man kombinerar olika råvaror och smaker till en härlig maträtt. Och det är genom matglädje, inspiration och kunskap vi på allra bästa sätt kan få fler att äta frukt och grönt i slutändan, konstaterar Malin.

(Filmen spelades in i samband med en av sommarens Good Food Kids och visar på ett superenkelt och ännu godare recept som går hem i alla stugor, hos stora som små – pasta med hemmalagad pesto och riven parmesan!)