Pump It Up!

Oktober är den svenska pumpans stora månad på året! Från och med slutet av september ökar försäljningen avsevärt, och kulminerar sedan mellan Halloween 31/10 och Alla helgons dag 6/11. Everfresh ansvarig inköpare av pumpor, Johan Sivernäs, tycker sig dock ha sett en uppåtgående trend för pumpan:

– Butternutpumpan och Muscatpumpan är våra mest populära matpumpor och finns året om tack vare import från Frankrike och Spanien, men intresset för pumpor i matlagningen har ökat och mellan september och november ser vi till att bredda sortimentet ordentligt.

Förutom nämnda Butternut och Muscat finns nu pumporna Hokkaido, Spagetti, Pattison, Turban och – självklart – Halloweenpumpan. Everfresh ser även till att komplettera sortimentet med de populära dekorationspumporna.

– Pumporna odlas på Bjärhalvön i Skåne och på Öland. Under de här månaderna säljs nästan enbart svenska pumpor, men det är väldigt avhängt på vårt väder. Samtidigt är efterfrågan lika stor som vanligt. Då får vi se till att kompensera missar i svenska skörden med import från framför allt Tyskland, berättar Johan.

Även om den här tiden på året är högtiden för pumpor ser Johan att pumpaförsäljningen på helåret har ökat:

– Pumpan är en relativt billig råvara och det verkar som att intresset för att inkludera pumpan i köken trendar. Det är en gammal svensk mattradition som fått nytt liv!