Salig i svampar!

Med hösten runt hörnet börjar det bli dags att förbereda sig för den populära svampsäsongen, och inte minst de vildväxande kantarellerna – som ju kan vara höstens motsvarighet till sommarens jordgubbar?

– Många svampar kan odlas och levereras året om. Vi köper både från utlandet, främst via Arctic i Polen och UAB Baltic i Litauen. Från Sverige arbetar vi främst med Svensk EKO Svamp, förklarar Peter Sjölin, inköpare på Everfresh.

– Kantareller kan däremot bara hittas vildväxande, vilket gör att volymerna är extremt väderberoende. När det väl är säsong för den svampen är den så klart väldigt eftertraktad.

Kantarellsäsongen drar i regel igång under sensommaren, och pågår under de klassiska höstmånaderna innan det blir för kallt.
Champinjoner och kastanjechampinjoner är populära året om, men för den som vill djupdyka i svampens förlovade land finns det massvis med sorter att upptäcka, tillaga på olika vis och njuta av. Som exempelvis ostronskivling, portabello och shiitake-svampen!

– Det är dessutom ganska enkelt att vara flexibel i beställningarna av svamp. Från utlandet kan den levereras inom tre dagar. Detta är bra eftersom svampen kan vara en rätt så känslig råvara, därför vill vi hela tiden matcha efterfrågan och följa säsong, så att vi inte riskerar något högre svinn, förklarar Peter.

– Det märks också att efterfrågan stiger i takt med temperaturen går ner och folk lagar mer värmande mat som grytor, soppor och såser, eller ugnsbakade maträtter där svampen är en given smaksättare!

Kuriosa:
Söndagen den femte september är det svampens dag! Passa på att ha kollat upp dina favoritsvamprecept innan dess.