
30 jun Stenfruktssäsongen står i zenit
Veckan efter midsommar innebär att vi befinner oss i mitten av högsäsongen för smaskiga stenfrukter. Vi tog ett snack med vår inköpsansvarig Jimmy Blix för att se hur säsongen rullat på än så länge.
– För att befinna oss i mitten av säsongen är utbudet eller efterfrågan inte riktigt lika stor som den brukar vara så här års, vilket framför allt beror på en köldknäpp i Spanien i början av april som begränsat odlingen av stenfrukter.
Den kalla våren i Spanien drabbade framför allt Katalonien, det område i Spanien där det odlas som mest stenfrukt i hela landet. En stor del av stenfrukterna som når svenska butiker så här års kommer till exempel från det katalonska provinsen Lleida.
– Just nu har vi faktiskt ca 60-70% mindre volym frukt från Spanien än vad vi brukar ha, lägger Jimmy till.
– Samtidigt har Italien full skörd, så prognoserna är ändå goda och jag tror vi kommer se ett uppsving för stenfrukter under juli fram tills säsongen rundas av under de första veckorna av augusti.
Så vilka stenfrukter är då mest poppis och finns det några uppstickare? Den ohotade kungen är fortfarande nektarin. I Sverige säljs cirka 50% fler nektariner än till exempel persikor, som är tvåa på popularitetsskalan.
– Samtidigt har paraguyaos, som är en platt variant av persikan, fått sig ett uppsving, vilket så klart påverkar försäljningen av persikor, menar Jimmy Blix.
– Den anses nog lite lättare att ”hantera”, både hålla i och äta runt. Och den är lika saftig och god.
Som trea på listan hittar vi körsbär, som till 85-90% anländer från Turkiet. I Turkiet odlas nämligen sorten Napoleon, vars närmast rubinröda och glänsande skal ser ut som glittrande ädelstenar i butik. Samtidigt verkar körsbäret ha potential att klättra ytterligare.
– I Danmark ser vi att man köper och äter betydligt mer körsbär än vad man gör i Sverige. Varför är lite oklart, men det finns antagligen en stor andel svenskar som fortfarande inte upptäckt körsbärets fantastiska smak och konsistens, hävdar Jimmy.
Till sist har vi plommon och aprikoser. Plommon kommer från både Spanien och Italien. Aprikoser har oförtjänt fått hamna i nektarinen och persikans skugga, men verkar vara på gång.
– De italienska aprikoserna har varit lite bortglömda, men i år har vi glatt kunnat konstatera att det gått åt större volymer aprikoser än tidigare. Aprikosen har bra hållbarhet om den förvaras kallt, finns i massvis med häftiga sorter och har fina egenskaper. En härlig underdog och uppstickare i stenfruktssäsongen, avslutar Jimmy Blix.
Har det börjat vattnas i munnen efter den här genomgången? Då har du nu fått tips på ett par olika sorters stenfrukter du kan sticka ut och handla för att stilla suget i högsommarvärmen!